Neobična dela Vladimira Labata

delimiter
Vladimir Labat Rovnjev je jedinstven i originalan multimedijalni umetnik; vajar, slikar, grafičar, heraldičar, kantautor, kompozitor, pesnik i dizajner, priznat i višestruko nagrađivan za svoj rad kod nas i u svetu. Labat je prvi u svetu kreirao akustične skulpture, nesvakidašnja vajarska dela, na kojima izvodi koncerte, kreira umetničke priloge za film, pozorište, radio i televiziju.
1. Kako su nastale akustične sklupture na kojima će biti izveden multimedijalni performas “Svetlost središta”
– Akustične skulpture Labat (ASL skulpture) su nastale kao zajednička kreacija umetničkih ideja i zanatskih veština. U mom ateljeu se kroz 16 različitih zanata stvaraju retka dela koja predstavljaju fuziju oblika i zvuka, najrazličitijeg spektra nijansi boja i tonaliteta, i koji kao takvi, bude i zaokupljaju sva čula.
Moje stvaralaštvo je kolaž svih mojih životnih iskustava i svakodnevne prakse i znanja koje sam stekao iz različitih oblasti, ne samo muzike i slikarstva, već nauke i tehnike.
Prve ASL skulpture, jedinstvene u svetu, nastale su davnih sedmdesetih godina, Danas ih imamo preko 50, dovoljno za pet koncerata, a da se instrumenti ne ponavljaju.
2. Šta publika može da očekuje 21. aprila u Novom Sadu ?
– Svaromfal koncert će u vizuelnom, akustičnom i teatralnom smislu biti doživljaj koji će se dugo pamtiti i iskustvo o kojem će se pričati. Multimedijalni performas “Svetlost središta” je sinteza jedinstvenih akustičnih sklulptura, njihovog potpuno autenzičnog zvuka i novog načina alikvotnog sviranja ii pevanja.
Muziciranje na sceni je improvizacija, sve se dešava u trenutku, u zavisnosti od trenuttne inspiracije, doživljaja i usmeravanja stvaralačke energije.
To je dakle spontao muziciranju gde nije bitno koliko je ljudi i instrumenata na sceni, a koliko u publici, već da li se među njima dogodi sinhronizovano stvaralačko čudo koje ponese i preoblikuje i vreme i prostor i sve prisutne ljude i stvari.
Nama će se na sceni ovde godine pridružti svestki poznati džezeri William Parker i Hammid Drake. Zapravo svi smo zajedno, i mi na sceni i publika u sali, podjednako zaslužni za ono što ćemo iskreirati kroz uzajamno razmenu želje I energije
3. Da li umetnost može promeniti stvarnost ?
Duboko verujem da jedino na ljubavi, lepoti i dobroti ne smemo štedetii dajući najbolje od sebe kroz stvaralaštvo koje je u službi čoveka, ljudsko biće može sebe osvestiti i potvrditi. Svako od nas u sebi nosi talente i svetlost koja ponekad mora biti podstaknuta ili probuđena. Nesreća je ne iskoristiti sav ljudski potencijal koji nam je rođenjem dat. Siguran sam da će publika posle koncerta “Svetlost središta” izaći srca ispunjenog ritmom, bojama i tonalitetom koji će povezati njihov unutrašnji svet i spoljašnjost kroz životnu harmoniju, nove spoznaje ii duhovno materijalnu usklađenost. Ključne reči za ovaj svečulni doživljaj su otvorenost i iskrenost i to je jedino što bi trebalo poneti sa sobom kada krenete na koncert.
Intervju za dnevne novine Kurir