Hamid Drejk i Vlada Labat ponovo pred novosadskom publikom

delimiter
Multimedijalnim performansom “Svetlost središta” , u izvođenju Vladimira Labata i njegovog muzičkog sastava “Svaromfal” biće svečano otvoreno međunarodno takmičenje tonskih snimaka  “Taktons”. Specijani gost koncerta i ovog puta će biti čuveni džezer Hamid Drake, u svetskim okvirima jedan od najznačajnijih muzičara na bubnjevima i udaraljkama i majstor improvizacije
Muzičari će svirati, na jedinstvenim u svetu, akustičnim skulpturama Labat, vajarskim delima gospodina Labata, a sam način kreativnog stvaranja na sceni donosi autentičan oblik multimedijalnog performansa i doživljaj za sva čula.  Svaromfal koncert će u vizuelnom, akustičnom i teatralnom smislu biti doživljaj koji će se dugo pamtiti i iskustvo o kojem će se pričati.
ASL skulpture su impozantne umetničke konstrukcije na kojima može da svira nekoliko muzičara istovremeno, improvizujući, međusobno se usklađujući sa sobom, ali i sa publikom koja u ovom nestvarnom muziciranju postaje aktivan učesnik svečulne kreacije.
Prve ASL skulpture, jedinstvene u svetu, izrađene su davnih sedmdesetih godina. Sa njihovim nastankom započeto je i kreativno-duhovno muziciranje na njima, nazvano SVAROMFAL (Svetlost središta). Muziciranjem i kreiranjem novih ASL skulptura vremenom su stvorene improvizovane vokalno-instrumentalne celine koje su našle mesto u mnogim partiturama svetski poznatih kompozitora i izvođača.
Međunarodno takmičenje tonskih snimaka „Taktons“, koje po sedamnaesti put organizuje Radio-televizija Vojvodine, biće održano od 6. do 9. novembra 2019. godine u novosadskom Studiju M.Ove godine se u takmičarskoj selekciji nalazi 99 snimaka, u šesnaest kategorija.
Svečano otvaranje „Taktonsa“ zakazano je za sredu, 6. novembar, u 18 časova, kada će biti upriličen koncert “Svaromfal – Svetlost središta“.